Maeve Binchy - den irske hyggespreder og menneskekenderRetur til Artikel oversigten
Skrevet af:
Randi Lundberg og Grith Lygum

Maeve Binchy er tidens største irske forfatter - og det er ikke uden grund. Hun blev født den 28. maj 1940 og voksede op i en lille landsby, Dalkey, beliggende 15 kilometer uden for Dublin. Alle hendes romaner er tydeligvis inspireret af barndommens miljø og mennesker.

Binchy er uddannet lærer og blev i 1960 ansat på en jødisk skole. Nogle år senere var hun på en rejse i Israel som var på randen af krig. Hun sendte nogle meget rørende breve om dagligdagen i Israel hjem til sine forældre i Irland, og et af disse breve sendte hendes far ind til The Irish Times. Dette resulterede i at Binchy blev hyret på avisen som klummeskribent, et job hun har bestredet ved siden af forfatterskabet.

Som 27-årig kørte Maeve Binchy træt i lærerjobbet – hun trængte til et pusterum. Egentlig ville hun fortsætte som lærer efter en pause, men hun blev fast skribent på The Irish Times, og blev som sagt hængende. Det var også gennem dette job at hun mødte sin mand, Gordon Snell, som hun bor sammen med i Dalkey.

The Irish Times skrev hun forfatter-interviews og livsstilsartikler, men har også gennem tiden dækket alvorlige sager, som bombeterror udført af IRA. Det ærgrede ofte Maeve Binchy at aviser er et forgængeligt medie. Når hun havde skrevet en artikel hun var særlig godt tilfreds med ønskede hun at artiklen blev gemt for eftertiden, og ikke brugt til at pakke fisk ind i dagen efter. Sådan startede hendes tanker om at skrive en roman – noget vedvarende.

Først i 1982, som 42-årig, debuterede Mave Binchy endelig med Tænd et lys fra 1982 der handler om den stille Elizabeth White, som under krigen evakueres fra London til Irland, og får et meget stærkt venskab til Aisling O´Connor. Da hun efter krigen skal rejse hjem til sin familie, føler hun sig mere eller mindre fremmed overfor dem.

Siden fulgte novellesamlingen I år bliver det anderledes fra 1996 og en lang række populære romaner, nævnes kan Glassøen fra 1994, Gode Venner i 1990, Den Italienske Klasse fra 1996, Blodbøgen udgivet i 1992, Den Lilla Bus fra 1984, Ekko i 1985, Sølvbryllup udkom i 1988, Tara Road i 1998, Det irske Hotel i 1987, og romanen der blev bekendtgjort som hendes sidste roman; Scarlet Feather fra år 2000. Siden er der blandt andet kommet Skæbner Undervejs – og her i 2005 den helt nye roman Nattens Regn og Stjerner - som du kan læse mere om sidst i artiklen.

Men lad os lige nu og her kigge lidt nærmere på nogle af Binchys romaner og noveller.

Den lilla bus er en dejlig samling af syv små portrætter, alle af mennesker der hver fredag kører hjem fra Dublin til den lille by Rathdoon med Tom Fitzgeralds lille lilla minibus.

Romanen Ekko handler om den kloge pige Clare der kommer fra små kår i Castlebay, og som gerne vil være ven med den rige lægesøn David. Clare har dog også ambitioner og vil på universitetet. Læs selv romanen og find ud af hvad det fører til, og hvilke konflikter der er i Clares ønsker for livet. En rigtig dejlig roman med et kæmpe persongalleri.

Det irske hotel handler om den store mand fra USA der kommer til den lille søvnige by Mountfern - og laver om på det hele. Alt bliver vendt op og ned i Mountfern da den rige Patrick O`Neill laver den nedbrændte Fernscourt om til et kæmpe hotel for rige amerikanere. Hvad mon det fører med sig af problemer og udfordringer - for Patrick og indbyggerne i Mountfern?

Glassøen er en tragisk historie om en kvinde der føler sig lukket inde i et ulykkeligt ægteskab og stikker af til England. Her ændrer hun identitet og foregiver at være død overfor dem hun forlod. Mon hun bliver fundet?

Den italiensk klasse handler om en gruppe mennesker der skal lære italiensk på et aftenskolekursus. Den efterfølgende rejse til Italien vender op og ned på disse menneskers liv.

Tara Road er en meget gribende roman om kvinden Ria Lynch, der efter et tilsyneladende lykkeligt ægteskab forlades brat af sin mand. Hun står tilbage med to børn og et kæmpe hus. Hun beslutter sig for at bytte hus for en sommer med den amerikanske kvinde, Marilyn Vine, som også har lig i lasten. Der bliver lavet radikalt om på de to kvinders liv da de krydser hinandens spor!

Scarlet Feather er en mere moderne udgave af den Maeve Binchy vi kender. Vi er vant til at blive præsenteret for disse små hyggelige irske landsbymiljøer med et kæmpe persongalleri. Det bliver vi også denne gang - bare i en mere moderne udgave. De to hovedpersoner, Cathy Scarlet og Tom Feather, vil gerne starte deres eget cateringfirma sammen. De støder naturligvis på mange forhindringer undervejs, og læseren hvirvles ind i mange forviklinger og dramatiske hændelser. Denne fortælling er helt på niveau med de andre romaner, den er bare gjort lidt mere moderne - og det klæder faktisk Maeve Binchy at prøve sig lidt med mere moderne personer, miljøer og problemstillinger - som for eksempel splittelsen mellem karriere og familie, kærlighed og tryghed, samt det overfladisk skønne overfor det ægte. Dette var romanen som Maeve Binchy kaldte sin sidste – med Nattens Regn og Stjerner fra 2005 er det klart at forfatteren ikke kunne holde sit løfte til sig selv. Det er der mange verden rundt der er glade for!

Allerede Tænd et lys der startede forfatterskabet blev en gedigen kassesucces. Kæmpestore salgstal på samtlige af hendes udgivelser betyder at Maeve Binchy er blandt Storbritanniens rigeste kvinder i dag! Men stjernenykker har hun ikke fået, den gæve dame.

Hun bor som sagt i sin barndomsby i et lillebitte hus, har stadig den samme mand. Hun ligner en almindelig husmor med en kedelig frisure og lidt for mange kilo på sidebenene. Det er nok lige præcis dér hele humlen i hendes popularitet ligger!

Maeve Binchy beskriver jo netop rigtige mennesker som er fuldt facetterede – ikke flade personligheder som i mange af hendes kollegaers ”kvinde-romaner”. I Binchys univers findes der ikke helte og skurke – selv vores yndlingspersoner begår usympatiske handlinger fra tid til anden.

En anden vigtig grund til romanernes popularitet er Binchys ligefremme måde at skrive på. Lige på kornet, gerne med en masse detaljer – men ikke kompliceret. Hun har selv udtrykt det således i et interview til Politiken: ”Jeg skriver som jeg taler!”

Temaerne i Binchys romaner er udødelige: kærlighed og utroskab fylder meget i værkerne, men også det at definere sig selv om person i forhold til miljøet er noget der ligger forfatteren på sinde.

Binchys forfatterskab omtales ofte som kiosk- og lufthavnslitteratur, ligge-på-sofaen-om-søndagen-bøger, pladderromantik og kvinde-fnidder-fnadder. Det er uomtvisteligt at Binchy er letlæst og ikke dybt filosofisk. Men der er et gran af uretfærdighed ved at slå Binchy i hartkorn med for eksempel Rosamunde Pilcher og Barbara Cartland – Binchys univers er ikke sukkersødt!

Ofte lægger der sig sorg og ulykke over personernes liv og Binchy arbejder heller ikke med ”happy endings”. Hun har tidligere udtalt at ud af alle hendes romaner er der kun to af dem der har en lykkelig slutning. Til gengæld lægger alle hendes slutninger ofte op til håb om at bygge videre på noget positivt.

Hvor dejlige Binchys historier end er - så kommer man dog ikke udenom at mange af hendes romaner minder meget om hinanden. Hun har en særlig forkærlighed for bestemte brancher, for eksempel går restaurations- og hotelbranchen ofte igen. Hendes personer i en roman ligner tit en tro kopi af en anden person i en af de foregående romaner, et eksempel er Nan fra Gode Venner og Rosemary fra Tara Road. Man tilgiver hende dog dette et langt stykke hen ad vejen, fordi fortællingerne alligevel er levende og troværdige.

Slutteligt fortjener Maeve Binchy alt andet lige en stor hyldest for den fremragende underholder hun er. Hvis du endnu ikke har læst nogle af hendes romaner vil vi personligt fremhæve Tara Road og Ekko som særligt anbefalelsesværdige Binchy-romaner.

Kom i gang – der venter mange hyggelige stunder på sofaen om søndagen i selskab med Maeve Binchy! Du kan her og nu læse meget mere om den nyeste roman Nattens Regn og Stjerner – og er du heldig kan du vinde den i konkurrencen bookworm.dk har lavet i samarbejde med Forlaget Cicero – prøv at søg din lykke her.

Du kan også læse meget mere om Binchy og hendes romaner, der er nemlig en del som denne artikel ikke har rummet plads til at beskrive, her på hendes eget site www.maevebinchy.com