Forfatter: Philippa Gregory
Titel: Jomfruens elsker
Forlag: Cicero
Udgivelsesdato: 2005
399 sider
Pris: 299 kroner

Anmeldt af: Anne Gade Toppenberg

I Philippa Gregorys nye roman Jomfruens elsker drages læserne ind i spillet ved hoffet omkring Elizabeth I af England, i hendes første regeringsår.

Philippa Gregory har tidligere udgivet Kongens frille og Dronningens nar på dansk, hvoraf den første er anmeldt her på bookworm.dk. Begge bøger er historiske romaner der foregår på omtrent samme tid som Jomfruens elsker. På engelsk har Gregory yderligere udgivet en stribe bøger, heraf også børnebøger, der ikke er udkommet på dansk.

Jomfruens elsker indledes med afslutningen af de magtkampe der gjorde Elizabeth I til dronning af England. Dette ses fra flere synsvinkler, herunder Robert og Amy Dudleys. Robert har kendt Elizabeth altid og har været hendes trofaste støtte, også da hun sad fængslet i Tower. Hendes nyvundne magt er dermed også hans chance for at genvinde sin tabte position. Amy, Roberts hustru, er derimod slet ikke begejstret idet Roberts nye titler, magt og position ved hoffet som dronningens yndling betyder at han altid befinder sig hvor dronningen er, og dermed aldrig hos Amy. Ved hoffet blomstrer intrigerne og magtkampene, og dronningen har bejlere fra hele Europa, der naturligvis i høj grad ser skævt til Robert, men som Elizabeth har stærkt brug for, for at befæste sin position og sikre sig støtte ved en eventuel krig mod den katolske dronning af Skotland. Kontrasten hertil er naturligvis Amys liv langt fra London og hoflivet. Hun søger blot at holde fat i illusionen om at Robert og hun har en chance for at skabe sig et stilfærdigt familieliv.

Jomfruens elsker er en udmærket og velskrevet roman der sætter et plot fint op og følger det til ende. Romanen er perfekt her til de mørke vinteraftner, idet den vil bringe god underholdning til de læsere der holder af en god historisk roman, og naturligvis særligt dem der har nydt Gregorys øvrige romaner. Når det så er sagt, skal det pointeres at Jomfruens elsker er underholdning og ikke så meget mere end det: Når sidste side er læst er romanen relativt hurtigt glemt.

4 ud af 6 bogorme. Fordi Jomfruens elsker er en udmærket roman der giver god underholdning, men som ikke fæstner sig i læseren eller giver videre stof til eftertanke, derfor de to manglende bogorme.