Forfatter: Vibe Bredahl
Titel: Pun Birds
Forlag: hurricane
Udgivelsesdato: 2005
96 sider
Pris: 149 kroner

Anmeldt af: Dorthe Sondrup Andersen

Hvis man står og mangler en unik julegave til en overkommelig pris, vil jeg anbefale at man kontakter det lille forlag hurricane, for de har lige udgivet tre meget smukke kunstbøger med støtte af Kunstrådets Fagudvalg for Billedkunst. Oplaget er nemlig meget begrænset . . .

Man kan læse mere om Forlaget Hurricane og deres udgivelser her

Den dyreste publikation, Vibe Bredahls Pun Birds, er den der er kælet mest for, og så ligger den i en smuk æske af den slags gallerier plejer at opbevare og sælge grafiske blade i. Pun Birds blev udgivet 13. oktober 2005 i forbindelse med udstillingen på Galleri Asbæk. Udstillingen viser billederne fra bogen og slutter 12. november 2005.

Det engelske ord ”pun” betyder ordspil, og når det her er koblet sammen med fugle handler det om at der er mange fugle i denne række af billeder, der tilsammen fortæller en historie gennem ordsprog og talemåder.

Eksempelvis ”Én fugl i hånden er bedre end ti på taget” eller som det hedder her ”Én fri fugl er bedre end 10 i snor”. Fuglene kommer roligt flyvende ind fra venstre på bogens første sider, og de forsvinder ud af bogen igen på de sidste sider, så slutbilledet næsten er tomt bortset fra et par streger og en enkelt farve, der tilsammen godt kunne ligne en lille fjer eller et dun som har løsnet sig i flugten.

Imellem disse to positioner fortælles en historie om en mand og en kvinde, som hver især holder af fugle, men tilsyneladende på hver sin måde. Pun Birds er et smukt værk som fortjener 5 bogorme og når det ikke bliver til 6 bogorme skyldes det at jeg gerne selv ville have leget med og gættet ordsprog, fremfor at få resultatet serveret sort på hvidt før øjnene flyver over billederne. ”Is one picture worth ten thousand words?” som der står et sted. Tja, hvad ville kunstneren Vibe Bredahl selv svare på spørgsmålet?

5 ud af 6 bogorme. Smukt værk hvor ordsprog og talemåder fortæller en historie.