Forfatter: Mette Østergaard
Titel: Roser
Forlag: Politikens Forlag
Udgivelsesdato: 2005
289 sider
Pris: 269 kroner

Anmeldt af: Grith Lygum

Mette Østergaard har forfattet Roser der simpelthen er årets skønneste haveudgivelse. Fagbogen om roser, de skønneste og lifligste af slagsen, er faktisk så lækker at jeg havde jeg kunne spise den under læsningen var den sikkert væk nu....

Mette Østergaard er uddannet på Landbohøjskolen som hortonom og landskabsarkitekt. Hun skriver fast i Berlingske Tidende og har blandt andet udgivet Politikens bog om køkkenhaven. Mette Østergaard er desuden kendt fra flere haveprogrammer på TV, senest Grøn Mandag på DR.

Uhm.....Roser er en fantastisk indbydende bog. Disse smukke blomster indfanger læseren og snart er man fuldstændig betaget af denne smukke havebog! I Roser lærer Mette Østergaard læseren hvilke roser der egner sig til vedkommendes have, hun giver forslag til hvordan man kan sætte dem smukkest i haven, hvordan man kan sætte klatreroser op af muren, give dem den rette jord og korrekte gødning. Læseren introduceres for beskæring og pasning, og så følger bogen op med et stort rosenleksikon hvor der er beskrivelse og omtale af mere end 250 arter.

Roser er en dybt imponerende havebog! Ikke blot ved Mette Østergaard hvad hun taler om, hun formidler det også på en virkelig god måde og slutteligt er udgivelsen lavet i en utrolig lækker kvalitet, hvilket der ofte er kendetegnet for Politikens fagbøger. Det gør at denne havebog er en udsøgt fornøjelse at læse. Forfatteren har selv taget de mere end 400 fotos der i den grad tryllebinder læseren af Roser.

Man kan næsten dufte roserne gennem bogens 281 sider! Mette Østergaard har formet udgivelse så hun først fortæller læseren lidt om rosernes placering i haven, hvilke rosengrupper der findes, deres kulturhistorie og formering, plantning, pleje og yderligere en henvisning til Danmarks og udlandets flotteste rosenhaver. Hun gør det godt, og jeg planlægger allerede hvordan jeg skal til at plante Dronning Magrethe, Sun Hit, Santana & Majestic - kort sagt jeg drømmer mig væk i min næste rosenhave:-) – og kære læser, jeg vil klart opfordre dig til at stifte bekendtskab med Mette Østergaard og hendes roser...

6 ud af 6 bogorme. Fordi Roser er en vanvittig lækker havebog om roser i alle afskygninger, udvælgelse, plantning, pleje og alt hvad du behøver at vide om de skønne, skønne roser. Flot kvalitet og vidunderlige fotos, foruden en virkelig god formidling, superb!