Forfatter: Jakob Martin Strid
Titel: Lille Frø.
Forlag: Gyldendal
Udgivelsesdato: 13. april 2005.
40 sider
Pris: 149 kroner

Anmeldt af: Grith Lygum

Jakob Martin Strid der er tegner, tegneserieforfatter og børnebogsforfatter er et alsidigt talent i den danske bogverden. Netop nu viser han en anden side af sig selv i børnebilledbogs-udgivelsen Lille frø der simpelthen tager læseren med storm!

Jakob Martin Strid, der er født i 1972, kender de fleste danskere på grund af hans efternavn. Deraf kommer titlen til de striber som Strid startede med at lave for Politiken i 2000, hvor han kom frem fra undergrunden og blev et daglig kendt debatteret fænomen. Striber man kan finde samlet i hæfterne Strid og samlet i Den store Strid.

Før de kendte Strid-striber havde den autodidakte tegner lavet de satiriske striber Vi hader alting og Jorden går under udgivet i 2000. Strids striber er ofte venstreorienterede og stærkt debatskabende, det kommer sig af at han gennem en årrække i 90Žerne har været politisk aktiv i det autonome miljø. Jakob Martin Strid holdt sig dog ikke til tegneseriestriberne, han kastede sig også over børnebøgerne. Foruden den netop aktuelle Lille frø er det blevet til Rejsen til jorden, Mustafas kiosk & Dimitri 9mm.

Lille frø er faldet direkte ned fra stjernerne og er landet i stuen hos sin familie. Heldigvis var landede den meteor hvor lille frø var i hos en frø-familie, det var jo heldigt! Endnu mere heldigt er det at familien frø bare elsker lille frø, så alt er ren idyl. Næsten. For lille frø er altså bare så skrækkelig fræk og slem. Rigtig slem. Så slem at han tegner sin far i hovedet, bager telefonen i ovnen og andre rigtig slemme ting. Frøfar og frømor tager lille frø med til skolepsykolog, men selv her opfører han sig altså meget slemt. Skolepsykologen taler om handlingsplaner og eksperter, men lille frø sætter ild til skolepsykologens hår, klipper telefonledningen over og er i det hele taget bare sådan rigtig slem!

Frøfar og frømor aner ikke hvad de skal stille op, de skælder og smælder, og til sidst bliver lille frø så træt af at få skæld ud hele tiden at han går sin vej! Han tager med toget og rejser langt langt væk. Over marker, gennem helt mørke og fremmede byer, selv i kulde og sne trasker lille frø videre. Helt til han kommer til et stort bjerg og en hule hvor der sidder en meget meget gammel mand. Den gamle mand vil gerne lære lille frø at finde ro inden i sig selv, men desværre sker der jo så det at lille frø kommer til at være slem ved den gamle mand mens han sidder og sover, og så bliver den gamle mand så frygtelig vred! Så er lille frø igen ude i kulden. Heldigvis er det jo sådan at frøfar og frømor er ude at lede efter deres lille frø, og tilfældigvis kommer de lige flyvende i en helikopter og finder deres dejlige lille og slemme frø.

Strid er sprængfyldt med satire omkring det samfund vi lever i. Alle de eksperter der omgiver os, alle de gode råd der gives omkring krop og psyke og den manglende børneopdragelse fra de mange danske forældre. Der tages en god gang gas på det hele i Lille frø og det er så skønt og forfriskende med en børnebilledbog der i den gang er fyldt med tju bang og ballade. Glem alt om politisk korrekthed og lir for læsepublikummet, aŽlaŽlad os følge tendense, Strid gør som han selv synes og det er hamrende genialt! Derfor virker det ogsć ganske logisk at Strid med Lille frø vandt den nordiske børnebilledbogskonkurrence Gyldendal satte op i 2004!

6 ud af 6 bogorme. Strid er i topform i børnebilledbogen Lille frø - og man kan ikke andet end at skrige af grin når man læser om den frække frække lille frø, der til sidst får udstillet alle sine slemme gerninger på et museum! Fantastisk børnebog, dejlig rebelsk og fanden i voldsk – og det er lige præcis det vi har brug for!